pátek 12. prosince 2014

VBA v Excel - 1. kapitola - Úvod

Další díly najdete v rozcestníku.
V této nové sérii článků se podíváme na programovací jazyk Microsoft Visual Basic for Applications (zkráceně VBA). Dnes si ukážeme co to vlastně VBA je. Já budu pracovat s Excelem 2013, ale to co si budeme ukazovat by vám mělo fungovat i na verzi 2007 a 2010.

Visual Basic for Applications

VBA je součástí většiny programů Microsoft Office. Díky tomu lze jednoduše nastavit různé opakující činnosti. Tento jazyk se velmi jednoduchý a programovat v něm, by vám nemělo dělat problémy, i přesto že žádný jiný jazyk neovládáte.

Makra

Hlavní část všech programů v Excelu jsou tz. makra. Do nich se poté vkládají příkazy, které poté můžete spustit.

Excel 2007

Pro to aby jste k makrům mohly přistupovat, je třeba si v Excelu zobrazit kartu Vývojář. V programu MS Excel tedy kliknete na Tlačítko Office a poté v pravém dolním rohu na Možnosti aplikace Excel. V okně, které se vám otevře zaškrtněte možnost Zobrazit na pásu kartu Vývojář.
Kliknutím zvětšíte

Excel 2010 a 2013

V Excelu 2013 (v Excelu 2010 je to takřka stejné) si kartu Vývojář můžete zobrazit tak, že kliknete na tlačítko Soubor, poté na Možnosti a otevře se vám okno Možnosti aplikace Excel. V tomto okně klikněte na Přizpůsobit pás karet, v pravém seznamu zaškrtněte políčko u Vývojář a potvrďte tlačítkem OK
Kliknutím zvětšíte

První program

Nyní si vytvoříme náš první program, který vypíše text "Hello World!".
Na kartě Vývojář si kliknete na tlačítko Makra. Otevře se vám okno Makro, ve kterém napíšete do políčka Název makra text "HelloWorld" a kliknete na tlačítko Vytvořit.
Kliknutím zvětšíte
Otevře se vám program Microsoft Visual Basic. Do okna v tomto programu vložte tento kód:
Sub HelloWorld()
MsgBox ("Hello World!")
End Sub
Kliknutím zvětšíte
Poté zavřete tento program a znovu klikněte na tlačítko Makro, označte HelloWorld a klikněte na Spustit. Měl by se vám vypsat text "Hello World!"
Kliknutím zvětšíte

Komentáře

Komentáře jsou části kódu, které počítač ignoruje a díky tomu je můžete používat na poznámky nebo zpřehlednění kódu. Komentáře se v jazyce VBA značí znakem apostrof ( ' ). 
Sub HelloWorld() 'komentář
MsgBox ("Hello World!") 'komentář
End Sub 'komentář
'komentář

Aktualizace: 25.12.2014 19:50

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokud položíte nějakou otázku, tak odpověď na ni můžete čekat do několika hodin na této stránce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...